söndag, juli 01, 2007

Vad är medborgarlön?

Idag har jag introducerats för begreppet Medborgarlön. Jag har hört ordet tidigare men inte fått en vidare förklaring än vad ordet i sig förklarar. Det är mycket att fundera på, på en gång. Fundera på konsekvenser, fördelar och nackdelar samt hur troligt är det att det skulle kunna gå att genomföra, implementera.

Kort går det ut på att ge samtiga medborgare en summa pengar varje månad, utan att kräva motprestation. Detta skulle då ersätta befintligt bidragssystem och på så sätt förenkla den administration som finns kring detta idag. Administration som kostar mycket pengar.

Vad tycker man att ge pengar till alla, oavsett inkomst eller förmögenhet? De som idag jobbar med ovan nämna administration kommer ju att bli arbetslösa, i alla fall de flesta, det är ju heller inte bra.

För att det skulle gå att finansiera från staten så handlar det inte om en summa som du enkelt skulle kunna leva på varje månad. Och det vill man ju inte heller, då är det kanske för få som jobbar tillslut. Nej det handlar mer om något kring gränsen för existensminimum och så får du jobba "så mycket du vill" för att få en önskad ekonomisk nivå.

Denna introduktion resulterar i många frågetecken jag skall fundera på en stund. Politisk är inte detta en särskild het fråga, tydligen är det bara Miljöpartiet som har något om detta i sitt partiprogram.

Inga kommentarer: